بتا کاروتن یک رنگدانه قرمز نارنجی است که در گیاهان و میوه ها، مخصوصا هویج و سبزیجات رنگارنگ یافت می شود. نام بتا کاروتن از بتا یونانی و کاراته لاتین (هویج) می آید. این رنگدانه زرد نارنجی است که سبزیجات و میوه ها را به رنگ های غنی خود می دهد. بتا کاروتن از ریشه هویج در سال ۱۸۳۱ بلور داده و نام “کاروتن” نام گرفت. این ماده نوعی ترکیبی آلی است که تحت عنوان ترکیب ترپندار شناسایی شدهاست.
کاربردهای بتاکاروتن در صنعت غذایی
– بتاکاروتن از نوع محلول در آب به عنوان رنگ در صنعت آبمیوه و تولید نوشابه بکار می رود.
– باعث ایجاد رنگ زرد در ماکارونی می شود.
– سبب بهبود رنگ در فرآورده های لبنی نوع محلول در چربی آن استفاده می شود.
– در صنایع روغن و مارگارین باعث بهبود رنگ و آنتی اکسیدان می شود.
-باعث ایجاد رنگ در فرآورده های شیرینی و شکلات خواهد شد.
کاربرد بتاکاروتن در داروسازی
- بتاکارتن را در بسیاری داروها مانند قرص جوشان (ویتامین سی) جهت تولید رنگ طبیعی استفاده میکنند.
- بتا کاروتن به واسطه دهان می تواند حساسیت به خورشید را در افرادی که پروتوپورفیری اریتروپوشی دارند، کاهش دهد.
- خوردن یک رژیم غذایی حاوی کاروتنوئید، از جمله بتا کاروتن، خطر ابتلا به سرطان تخمدان را در زنان بعد از یائسگی کاهش می دهد.
- بتا کاروتن برای کاهش علائم آسم ناشی از ورزش استفاده می شود.
- بتا کاروتن نیز در زنان مبتلا به فقر (کمردرد) مورد استفاده قرار می گیرد تا احتمال مرگ و کوری شب هنگام حاملگی و همچنین اسهال و تب بعد از زایمان را کاهش دهد.
- بعضی از افرادی که به راحتی آفتاب سوختگی می کنند، از جمله افرادی که دارای یک بیماری ارثی هستند به نام پروتئوپورفیری، از بتا کاروتن برای کاهش خطر آفتاب سوختگی استفاده می کنند.
-